De definitie van vastgoedtransformatie

Vastgoedtransformatie is in het kort: leegstaande panden ombouwen naar woningen. Dit is de betekenis, maar onder de noemer ‘leegstaande panden’ vallen ontzettend veel verschillende panden. Denk aan kantoorpanden, overheidsgebouwen, maatschappelijk vastgoed, scholen of zorginstellingen. Op het gebied van winkels ombouwen naar woningen zien we wellicht de grootste stijging. Dit komt onder andere doordat er steeds meer online wordt geshopt. Maar wat dacht je van de groei in het aantal thuiswerkers en bedrijven die daarom hun kantoor kleiner schalen? Aan de andere kant van het verhaal hebben we de woningzoekers. Denk hierbij aan starters, expats en studenten. Zij zijn wellicht op korte termijn op zoek naar een woning. Om dit samen te brengen zien we vastgoedtransformatie als een goede oplossing. Zo zien we dat verschillende kantoren worden omgebouwd tot studentenwoningen.

Is vastgoedtransformatie de oplossing voor het tekort aan woningen?

Het is je vast niet ontgaan dat er momenteel een tekort is aan woningen bij zowat iedere doelgroep. Het RVO (bron) gaat er vanuit dat er voor 2040 één miljoen extra woningen nodig zijn, waarvan de verwachting is dat 15% via transformatie projecten te realiseren is. Dat betekent 150.000 woningen vanuit transformatie vastgoed! Het is een optie en het zal zeker bijdragen het grote tekort te verminderen. Het is niet dé oplossing, maar het het heeft wel degelijk een grote invloed. 

Wanneer ga je van start?

Ervaring in vastgoedtransformatie is handig maar geen vereiste. Misschien heb je iemand in je directe netwerk die je kan ondersteunen in bijvoorbeeld de vergunningaanvragen. We kunnen er niet omheen wanneer het gaat om transformatie vastgoed; de gemeente speelt een grote rol in het omzetten van bepaalde panden. De regelgeving kan wat afwijken per gemeente, maar over het algemeen moet je rekening houden met het bestemmingsplan, het bouwbesluit en lokale regelgeving. Een groot voordeel is dat het oplossen van het huizentekort nu prioriteit heeft bij de overheid en dat zij inzien dat dit een hele mooie oplossing kan zijn voor het gebrek aan huisvesting in hun gemeente.

Als uiteindelijk de omgevingsvergunning er is kun je de transformatie echt in gang gaan zetten. Maar denk ook aan de werkzaamheden en de kosten hiervan. Een goede aannemer is vereist die je een duidelijke en actuele begroting kan geven voor de verbouwing. Want de prijzen van bouwmateriaal zijn ook flink gestegen de afgelopen tijd. Pas na zo’n begroting worden de echte rendementen duidelijk. En het is dan dat je jezelf kunt gaan afvragen: ga ik de woningen na oplevering verkopen of levert verhuren meer op? En zo zijn er nog meer belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden. Een expert, partner of adviseur met ervaring en kennis aan je zij is nooit verkeerd om te kunnen raadplegen en voor extra regelhulp in vastgoedtransformatie. 

De plannen zijn er, nu de financiering

Met een goede begroting, de rendementen berekend en een omgevingsvergunning met bestemmingsplan wonen komt nu de volgende stap. De stap waar SolidBriQ je de oplossing in biedt! Dit proces is erg vergelijkbaar met het kopen van ieder ander pand. Dit hebben we zo simpel mogelijk gemaakt. Want zoals je van SolidBriQ gewend bent hoeft financiering niet moeilijk te zijn. Zo biedt SolidBriQ het financieringspakket voor transformatie aan naast het reguliere bouwdepot voor renovaties.   

Wist je dat?

SolidBriQ ook combinatiepanden financiert? Heb jij een pand op het oog dat je wil omzetten? Meer weten?

Lees verder

De voorspelbaarheid van SolidBriQ

De voorwaarden om het transformatie project te financieren met SolidBriQ zijn kort en krachtig. Geen lange pagina’s met kleine lettertjes, maar in plaats daarvan de lijst met de acceptatierichtlijnen hieronder:

Maximale verbouwing → Verbouwing maximaal EUR 1.000.000 (incl. BTW) per lening (hoger kan worden voorgelegd) en verbouwing maximaal tot 50% van Marktwaarde na verbouw,
Maximale financiering lening mag maximaal 80% van de marktwaarde na verbouwing bedragen, lening mag maximaal 75% van de koopsom, kosten koper + verbouwing bedragen
Looptijd → De maximale bouwdepot looptijd is 12 maanden, verlenging is mogelijk tegen betaling van eenmalig EUR 350,00 en 0,25% van de hoofdsom voor iedere 3 maanden verlenging
Administratiekosten → EUR 500 eenmalig + extra kosten voor inspecties en bij een looptijd bouwdepot langer dan 6 maanden
Risicoprofiel → Extra renteopslag over de hypotheek totdat verbouwing is afgerond en onderpand volledig verhuurd van 1,00% tot 1,25% (afhankelijk van het risicoprofiel)

Zo’n aanvraag voor financiering moet geen weken of maanden duren. Wanneer je het plan wil doorzetten en voldoet aan de voorwaarden gaan we gelijk van start. Meer weten over de acceptatierichtlijnen van SolidBriQ? Dan is het verstandig om een gesprek in te plannen met een van onze adviseurs, zij helpen je graag op weg.

Tijd voor een gesprek

Of dit nu voor meer informatie is over het starten van een transformatieproject, de financiering of de acceptatievoorwaarden van SolidBriQ, we helpen je graag vooruit om een rendementvolle toekomst op te bouwen.