Huidige situatie

De gemeenten halen al jaren hun doelstelling niet om voldoende huisvesting te creëren. Er worden voortdurend pleisters geplakt met oplossingen, zoals een hotel hier en vrijwilligheid daar, wat op de lange termijn geen uitkomst biedt. Dat er iets moet gebeuren is zeker. Of je nu statushouder bent of niet, een huurwoning vinden is niet makkelijk, we kennen immers de lange wachttijden wegens het grote tekort aan huurwoningen. Het kabinet heeft al een plan van 2 miljard op tafel gelegd voor het mogelijk maken van versnelde bouw (bron). Als vastgoedondernemers willen wij altijd op de hoogte zijn van wat de ontwikkelingen zullen zijn in de markt. Er komen maatregelen maar er komen ook mogelijkheden. Bij SolidBriQ kijken wij graag naar de mogelijkheden en wat deze kunnen bieden.

740 Miljoen euro voor flexwoningen

Dat er korte termijn oplossingen zijn, dat zien we. De migranten in Ter Apel zijn opgevangen en de situatie lijkt (op dit moment) weer onder controle. Maar voor hoelang? Wat is een oplossing voor de lange termijn? 

Het plan voor de lange termijn start bij het kabinet. Er is een bedrag van ruim 740 miljoen euro uitgetrokken voor dit project met als doelstelling om veel flexwoningen op te zetten om zo statushouders te huisvesten. Met flexwoningen kunnen we denken aan bijvoorbeeld containerwoningen of transformatie projecten. Over het algemeen zal het een kleine woning zijn, waar een eigen keuken, badkamer en toilet in zit.

Vervolgens is het aan de provincies om dit goed te verdelen.

Wat valt er onder flexwoningen?

Flexwoningen zijn noodzakelijke en snelle oplossingen voor huisvesting behoevenden. Er wordt niet gekeken naar de periode op de wachtlijst, maar juist naar wie het beste in de woning en omgeving past. Flexwoningen zie je meestal niet opzichzelfstaand, maar vaak in een cluster met meerdere woningen. Zo zien we kantoorpanden die zijn omgebouwd tot woningen, containerwoningen en andere oplossingen. Flexwoningen worden wel gezien als een tijdelijke oplossing en dus is de roulatie in deze huisvestingssector hoog. Zijn deze woningen alleen geschikt en bestemd voor statushouders? Nee. ze zijn geschikt voor iedere korte termijn huiszoekende. Denk aan, arbeidsmigranten, studenten, starters en of mensen die er plots alleen voor zijn komen staan.

Een geschikte oplossing dus voor het probleem van deze asielcrisis en meer mogelijkheden op woningmarkt.

Transformeren met SolidBriQ

Transformatieprojecten zijn een geschikte uitkomst voor flexwoningen die op korte termijn noodzakelijk zijn. Vastgoedtransformatie is een van de mogelijkheden om meer flexwoningen op de markt te brengen. SolidBriQ biedt hier een oplossing in als het gaat om het financieren van zo’n project. Lees HIER meer over transformatie vastgoed en wat wij kunnen betekenen hierin.