Even voorstellen..

Maak kennis met Roel Wonders, een jonge maar ervaren hypotheekadviseur met meer dan een decennium ervaring in de hypotheekbranche. Roel is een erkend hypothecair planner en heeft een schat aan kennis over hypotheken. Sinds 2015 heeft hij zich toegespitst op verhuurhypotheken en is daarom dé expert op dit gebied.

Roel is eigenaar van Roel Wonders Hypotheekadvies en biedt advies aan particulieren en ondernemers die op zoek zijn naar hypotheekadvies. Of je nu je eerste huis koopt, een ander huis wil aanschaffen of van plan bent een woning te kopen om te verhuren, Roel staat voor je klaar. Hij werkt samen met SolidBriQ om jou het beste advies te kunnen geven.

In dit artikel deelt Roel zijn inzichten over het aanhouden van een woning voor verhuur. Dus, als jij van plan bent een nieuw pand te kopen voor de verhuur, lees dan verder en ontdek welke waardevolle adviezen Roel te bieden heeft.

Meer weten over Roel Wonders? Lees het hier!

Is het makkelijk om meerdere woningen te verhuren?

In Nederland is er een schreeuwend tekort aan betaalbare huurwoningen. In 2021 waren er al zo’n 350.000 huizen te weinig en tegen 2025 wordt verwacht dat dit aantal zal stijgen tot maar liefst 400.000. De vraag naar betaalbare woonruimte is enorm, wat het verhuren van woningen in ons land een lucratieve onderneming maakt.

Als je een woning hebt om te verhuren, is het vinden van een huurder een fluitje van een cent – zeker als je de huurprijs niet te hoog maakt. Leegstand is praktisch geen probleem, wat een groot voordeel is.

Roel:¨Je wilt leegstand te allen tijde vermijden omdat dit niet alleen leidt tot een verlies van huurinkomsten, maar ook kan leiden tot verwaarlozing van de woning.¨

Maar er zijn nog meer voordelen aan het uitbreiden van je vastgoedportefeuille. Huizen in jouw bezit kunnen in waarde stijgen, waardoor je niet alleen rendement haalt uit huurinkomsten, maar ook uit de waardestijging van het vastgoed. Bovendien is vastgoed een minder risicovolle investering dan andere beleggingsmogelijkheden, zoals beleggen in aandelen, inflatiegevoelige valuta of volatiele cryptocurrencies.

Hoewel de huizenprijzen natuurlijk kunnen dalen, wordt vastgoed gezien als een relatief veilige investering. Voor veel ondernemers biedt vastgoed ook een pensioeninkomen. Kortom, als je overweegt om te investeren in vastgoed, zijn er tal van redenen om ervoor te gaan!

Lees hier het volledige artikel: “Je woning aanhouden om te verhuren. Waar moet je op letten?”

Uitdagingen

Het verhuren van een woning brengt niet alleen maar rozengeur en maneschijn met zich mee, maar ook enkele uitdagingen. Zo kun je geconfronteerd worden met onverwachte kosten, zoals een kapotte CV-ketel of een daklekkage. Maar dat is nog niet alles. Het kan ook gebeuren dat je een huurder treft die niet (op tijd) betaalt en schade veroorzaakt.

Gelukkig kun je het risico op een slechte huurder verminderen door je woning te verhuren aan iemand die je kent, hoewel deze persoon waarschijnlijk niet de maximale huurprijs zal willen betalen.

Bovendien kunnen de regels van de huurcommissie en wijzigingen in belastingregels het rendement bedreigen. Maar laat je hierdoor niet afschrikken: met de juiste voorbereiding en aanpak kun je deze uitdagingen overwinnen en genieten van de voordelen van het verhuren van een woning.

Wat is een verhuurhypotheek?

De normale hypotheek (box1) en de verhuurhypotheek (box 3) hebben één duidelijk verschil. De normale hypotheek wordt afgesloten voor het kopen van een huis om zelf in te wonen. Het is niet toegestaan om dit huis te verhuren. De verhuurhypotheek wordt afgesloten voor een huis om te verhuren – en dus niet om er zelf in te wonen.

De verhuurhypotheek verschilt op een aantal punten ten opzichte van de normale hypotheek. De verhuurhypotheek heeft een iets hogere rente en is dus duurder. Dat komt omdat banken iets meer risico lopen, omdat huizen met een huurder erin moeilijker te verkopen zijn. Verder bestaat er géén hypotheekrenteaftrek voor de verhuurhypotheek.

Het voordeel daarvan is wel dat het mogelijk is om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt dan alleen de hypotheekrente en kunt de schuld laten ‘’opeten’’ door inflatie. Het is overigens ook mogelijk om de verhuurhypotheek wél af te lossen en daarmee wat meer weerstand op te bouwen tegen eventuele prijsdalingen.

Praktijkvoorbeeld

Het komt in de praktijk steeds vaker voor dat mensen een ander huis kopen, maar de huidige woning aanhouden voor de verhuur. Onlangs werd ik benaderd door Willem en Kim, een stel dat een nieuwe woning wilde gaan kopen.

Eén van de twee was al eigenaar van een huis. Het nieuwe huis werd gekocht op basis van beide inkomens. Het was voldoende om de volledige koopsom te financieren met een hypotheek.

Willem had al een woning en twijfelde of hij deze beter kon verkopen óf kon aanhouden voor de verhuur.

Daarom is er besloten om de overwaarde van de huidige woning niet direct in te brengen.

We hebben gekeken of de huidige woning van Willem kon worden verhuurd. Om het huis te kunnen verhuren heb ik een verhuurhypotheek aangevraagd. De huidige, normale hypotheek hebben we volledig afgelost. Op deze manier werd alles netjes geregeld. De huurinkomsten die worden binnengehaald door de bestaande woning te verhuren, zorgen voor extra inkomen. Dat zorgt ervoor dat er maandelijks kan worden gespaard om een buffer aan te leggen voor toekomstig onderhoud van de woning en om de lasten door te kunnen betalen als er tijdelijk geen huur wordt ontvangen.

Samenwerking Roel Wonders en SolidBriQ

Roel Wonders en SolidBriQ, financier werken nauw samen om hun klanten de best mogelijke dienstverlening te bieden. Dankzij de expertise van Roel Wonders in verhuurhypotheken kan hij klanten voorzien van professioneel advies en begeleiding bij het vinden van de juiste hypotheek. SolidBriQ biedt op zijn beurt financieringsoplossingen voor verhuurhypotheken, waardoor klanten een breed scala aan opties hebben om hun vastgoedportefeuille uit te breiden. Door deze krachten te bundelen, kunnen Roel Wonders en SolidBriQ klanten helpen om hun financiële doelen te bereiken en een solide basis te leggen voor hun vastgoedinvesteringen.

Kom in contact met Roel Wonders

Ben je op zoek naar een adviseur die jouw financieringsaanvraag kan begeleiden, neem gerust contact op met Roel Wonders via info@roelwonders.nl of 0418-700550