Wat is precies het doel?

Vanuit je huurinkomsten wil je graag de kosten voor de woning en de hypotheek kunnen betalen. Maar als de rente stijgt, terwijl de huur niet in hetzelfde tempo toeneemt, wordt de maximale hypotheek lager. Die verhouding tussen de huur en de rente noemen we de ICR (Interest Coverage Ratio). Bij SolidBriQ hanteren wij een minimale ICR-eis van 1,25. Dat betekent dat de huur minimaal 1,25x zo hoog moet zijn als de te betalen rente. Je hebt immers ook nog financiële ruimte nodig voor overige kosten.

Door de hoge rente kan het voorkomen dat je niet kunt voldoen aan die ICR-eis. Onze Meer Lenen Optie zorgt ervoor dat je rentekorting koopt voor een bepaald bedrag. Dit resulteert in een lagere rente. En door die lagere rente, kun je wel voldoen aan de ICR-eis van 1,25.


Meer lenen? Hoe dan?

Het is eigenlijk precies wat je verwacht: door het toepassen van een rentekorting op de hypotheek krijg je een lagere rente. En daardoor blijft een hogere hypotheek wel gewoon betaalbaar. De kosten voor de inkoop van de rentekorting kun je meenemen in je hypotheek. Je hoeft deze dus niet los te betalen. Door het inkopen van een rentekorting kun je een hogere hypotheek krijgen of je maandlasten verlagen. En het mooiste? De rentekorting is volledig maatwerk en dus precies aan te passen aan jouw behoefte.

Is de Meer Lenen Optie iets voor mij?

De Meer Lenen Optie is geschikt voor vastgoedbeleggers waarbij de verhouding tussen rente en huur – en dus de betaalbaarheid – onder druk staat. Maar ook als je een hogere hypotheek wil, of als je huidige bank een aflossing eist, kan onze Meer Lenen Optie de oplossing bieden.

Rekenvoorbeeld

Om een goed beeld van de mogelijkheden van de Meer Lenen Optie te schetsen, hebben we hieronder een praktijksituatie uitgewerkt:

 • Je hebt een pand met een marktwaarde van €350.000.
 • Daarop rust een hypotheek van €225.000.
 • De huurinkomsten bedragen €15.000 per jaar.
 • De huidige nieuwe rente bedraagt 5,70% voor 5 jaar vast.
 • De maximale hypotheek op basis van de huidige huur en rente is €210.526.
 • De ICR op basis van de huidige hypotheek bedraagt 1,17.

De wens is echter om de hypotheek juist te verhogen, waardoor er €20.000 vrijvalt. Via de Meer Lenen Optie kun je dat regelen met de inkoop van een rentekorting. De kosten van die rentekorting financieren we mee.

 • De hypotheek wordt verhoogd naar €260.500.
 • Dat kan alleen als de rente wordt verlaagd naar 4,69%.
 • De kosten van het inkopen van een rentekorting bedragen €15.100.
 • Die kosten worden ingehouden op de hypotheek.
 • Hierdoor bedraagt de netto hypotheekverstrekking €245.400.

In dit voorbeeld wordt jouw nieuwe hypotheek dus €260.500 tegen een rente van 4,69% die 5 jaar vaststaat. En door die lage rente blijven je maandlasten betaalbaar, heb je de hypotheek €35.500 kunnen verhogen en valt er maar liefst €20.400 vrij.

Door het inkopen van de rentekorting krijg je weer een betaalbare lening, zonder dat daarvoor extra eigen middelen moeten worden aangesproken.

Blijf up-to-date met SolidBriQ

Plan een adviesgesprek in met een van onze adviseurs om zo jouw portefeuille futureproof te maken. Zij zijn exact op de hoogte van de ontwikkelingen en kunnen je daarbij goed begeleiden.