Een screening

Het risico op potentieel malafide huurders verkleinen kan door middel van een screeningsproces. Dit bestaat voornamelijk uit documenten die een potentiële verhuurder aanlevert. Denk aan een bewijs van inkomen, een kredietcheck en natuurlijk een geldig legitimatiebewijs. Maar ook het persoonlijk contact en achtergrondchecks worden benoemd in de screening. De volledige checklist kun je hier bekijken, met bijbehorende uitleg. Deze is opgesteld door het CCV, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Zorg ervoor dat de verhuurder consequent deze checklist doorloopt, wat de situatie ook is. 

Een beknopte opsomming van de lijst:

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Controlemiddelen van identiteit, zoals een kopie ID-app.
  • Digitale kluis voor het delen van overheidsgegevens (zoals NAW, BKR en inkomensgegevens)
  • Verklaring van vorige verhuurder
  • Bewijs van inkomen (denk aan salarisstroken van afgelopen drie maanden, werkgeversverklaring, UWV-document, uittreksel KvK)
  • Uittreksel Basisregistratie Personen
  • De controle of NAW-gegevens overeenkomen op de verschillende aangeleverde documenten
  • Vooral persoonlijk contact met potentiële huurder vooraf en tijdens het proces
  • Vraag potentiële huurder naar motivatie voor huren van het vastgoedobject.

Dit screeningsproces is ingericht zodat het toepasbaar is op alle situaties. Ook zijn het betreffende pand en de daarbij horende locatie erg belangrijk om rekening mee te houden. Zo zijn het vaak de onopvallende panden die populair zijn onder malafide huurders, denk aan bedrijfspanden bijvoorbeeld. 

Waar gaat het fout?

In veel gevallen gaat het al mis bij de documenten en het controleren van de echtheid. Het vervalsen van documenten is een van de elementen waar het criminele proces begint. De handtekening klopt niet, er wordt akkoord gegaan met een kopie van een identiteitskaart waar de foto onduidelijk is. Maar denk ook aan adressen van bedrijven waar men zogezegd zou werken maar die niet blijken te bestaan. Dan zien we ook nog dat er personen worden ingehuurd door criminele groepen om een locatie te huren. Deze persoon komt door de screening maar geeft de sleutels na acceptatie gelijk door aan een criminele organisatie. Er wordt ook misbruik gemaakt van kwetsbare mensen waarbij deze persoon wél woonachtig is op de locatie, maar dat deze locatie gebruikt wordt voor bijvoorbeeld handel in drugs. Helaas zien we ook dat beïnvloedbare jongeren worden ingezet die nog onwetend zijn van de eventuele gevolgen.

Is het screeningsproces waterdicht?

Recent is er een onderzoek uitgevoerd door CCV-adviseurs Dominique Rademaker en Sara Wester. “Een opvallende conclusie is dat verhuurders van mening zijn dat hun screeningsproces goed was, maar dat er toch criminelen door het proces heen glippen”, aldus Rademaker. Het proces lijkt dus niet waterdicht te zijn. Maar werd het screeningsproces wel consequent uitgevoerd? Het vervelende is dat het regelmatig pas achteraf duidelijk wordt dat niet alles in orde was en niet direct tijdens het screeningsproces.
Als je zelf de resultaten van dit onderzoek wil lezen kan dat hier

Wat kan SolidBriQ betekenen voor jou?

Wij denken graag mee, daarvoor zijn wij een netwerkorganisatie. Als eerste houden we je op de hoogte van recente ontwikkelingen op de markt. Hierdoor ben jij als eerste geïnformeerd over veranderingen en verbeteringen. Deze kun jij weer doorzetten naar desbetreffende personen die deze informatie goed kunnen implementeren.  

Verbeteren doen we samen! Wat adviseer jij?

We zijn erg benieuwd naar jullie aanpak. Waar loop je tegenaan of wat is de gouden tip om malafide huur te voorkomen? Komt er stukje gevoel bij kijken tijdens een persoonlijk gesprek oWe zijn erg benieuwd naar jullie aanpak. Waar loop je tegenaan of wat is de gouden tip om malafide huur te voorkomen? Komt er stukje gevoel bij kijken tijdens een persoonlijk gesprek of is het hoofdzaak dat alles moet kloppen op papier? Is er extra controle mogelijk die binnen de privacywetten valt? Als intermediair wil je dat alles op rolletjes loopt en dat de panden met vertrouwen worden verhuurd door jouw klanten. Maar wat is het advies dat jij hierin geeft? Controleer of adviseer jij in het screeningsproces? Laat het ons weten in de comments van LinkedIn, of neem contact met ons op als je hier eens over wilt sparren. f is het hoofdzaak dat alles moet kloppen op papier? Is er extra controle mogelijk die binnen de privacywetten valt? Als intermediair wil je dat alles op rolletjes loopt en dat de panden met vertrouwen worden verhuurd door jouw klanten. Maar wat is het advies dat jij hierin geeft? Controleer of adviseer jij in het screeningsproces? Laat het ons weten in de comments van LinkedIn, of neem contact met ons op als je hier eens over wilt sparren.