Wat gaat er veranderen?

De vastgoedmarkt is volop in het nieuws. We zien de berichten over de veranderingen in wet- en regelgeving, de stijgingen van de rente en prijsprognoses voorbij komen. Het start bij het probleem; en dat is een tekort aan betaalbare woningen in Nederland. De beoogde oplossing van Hugo de Jonge bestaat uit het reguleren van de middenhuur. We merken dat velen zich zorgen maken hierover. Wij vragen ons af: is dit terecht?

Wordt het probleem overdreven?

Van de totale woningaanbod in Nederland zien we dat 8% vrije huurwoningen zijn (volgens het Centraal Bureau van Statistiek). Internationaal gezien is 8% van de totale woningaanbod dat vrije huurwoningen is erg weinig. Voor Nederlandse begrippen is het echter veel. Een groot deel van deze vrije huurwoningen is in particulier bezit. Volgens veel makelaars geeft dit voordelen. Zo gaat het huren via de particuliere weg vaak een stuk sneller en soepeler dan via een grote coöperatie die veel papierwerk eist. Ook is er een grote groep huurders die niet exact in het plaatje past en die niet in aanmerking komt bij een coöperatie, maar wél bij particuliere verhuurders. Denk hierbij aan zzp’s met een onregelmatig inkomen of woningzoekers die net zijn gescheiden. De ervaring leert dat zij via particulier huren sneller een huurwoning zullen vinden.

De markt koelt af

We zien paniekerige krantenartikelen zoals ‘huizenmarkt stort verder in’ voorbijkomen. We zien inderdaad een deel van de potentiële kopers afhaken, maar het aantal verkopen blijft redelijk op niveau. Al zouden de huizenprijzen écht zakken, dan is er maar een heel klein deel dat zich zorgen moet maken over de waarde van hun pand en die daardoor kans hebben op restschuld. Is dit reden voor paniek? Of een gezonde correctie?

Het belangrijkste wat in deze markt opvalt is dat de leningen die worden afgesloten nog altijd gezond zijn. Geen absurde overwaardes die worden opgenomen of hypotheken die niet kunnen worden afgelost. Laten we het 2008 scenario nemen en er vanuit gaan dat de huizenprijzen kelderen met 20%. Volgens het DNB zou op de huidige markt dan 8% van alle huiseigenaren potentieel te maken krijgen met een restschuld.

Wij gaan positief om met verandering

Eerst willen we zien wat er daadwerkelijk van de woorden terecht zal komen aan regelgevingen en uiteraard zullen wij hier op voorbereid zijn. Er is veel tegengas gekomen vanuit verschillende partijen in de vastgoedmarkt en in een recente reactie gaf Hugo de Jonge aan dat hij de invoering van de normhuren ‘opnieuw gaat wegen’.

Het zal niet de laatste keer zijn dat we intensieve veranderingen op de vastgoedmarkt gaan meemaken. De vraag is: hoe gaan we daar mee om? Zoals je van ons gewend bent maken wij van een probleem een oplossing. Wij blijven doorontwikkelen en staan niet met onze hakken in het zand. We breiden onze producten uit en houden op deze manier de ‘nieuwe’ markt draaiende. Nieuwsgierig naar onze producten? Volg dan onze LinkedIn pagina! Al om al zien wij bij SolidBriQ de toekomst zonnig in en we nemen je graag mee hierin.