Wat is belangrijk om te weten naar aanleiding van afgelopen Prinsjesdag? 

Zo hebben we in een eerder artikel de verandering in overdrachtsbelasting, Box 3 en de aanpassingen van verhuurdersheffing al besproken. In dit artikel lees je over nog meer veranderingen!

Wist je dat?

SolidBriQ ook transformatie panden financiert? Heb jij een pand op het oog dat je wil omzetten? Meer weten?

Lees verder

Het beperken van het fbi-regime

In een belastingplan voor 2024 (verwachting is september 2023) wordt de uitwerking omschreven hoe dit er precies uit gaat zien. Het komt er concreet op neer dat het kabinet het regime van de fiscale beleggingsinstelling (de fbi) wil beperken. Het idee is om door middel van maatregelen de winsten van vastgoed-fbi’s te belasten tegen het normaal tarief van de vennootschapsbelasting. Vanaf 1 januari 2024 zou dit ingaan en de verwachting is dat wellicht bepaalde vastgoed-fbi’s gaan herstructureren. Hierover beraadt het kabinet zich nog en het kan eventueel tot heffingen leiden bij overdrachtsbelasting.

Leegwaarderatio wordt afgeschaft en verlaagd

De leegwaarderatio is het percentage aan WOZ-waarde van een woning. Dit hangt af van verhouding van de huurprijs tot de WOZ-waarde van een woning. Op 1 januari 2023 zal de leegwaarderatio in box 3 en onder de Successiewet vallen. Verhuur je tijdelijk? Dan zien we een afschaffing in de leegwaarderatio. Verhuur je onbepaalde tijd? Dan zien we een verlaging in het percentage. De invloed hiervan zullen we terug zien in de waarde van de beleggingspanden in box 3. Ben jij bekend met de definitie van leegwaarderatio? Houd vooral onze LinkedIn pagina de gaten, binnenkort meer hierover! 

Verhoging lage VPB-tarief

Dat we een verandering in het percentage zouden zien was bekend. Het lage tarief wordt verhoogd van 15% naar 19%. De belastbare winst onder het lage VPB-tarief gaat van 395.000 euro naar 200.000 euro. Alle winsten boven 200.000 behouden hetzelfde percentage van 25,8% als VPB-tarief.

Box 2 met 2 tarieven

In 2024 gaan we een wijziging zien in schijven in box 2. Op dit moment een vlak tarief van 26,9%. Hier zal een splitsing in plaats gaan vinden met een grens van 67.000 euro. Alles onder dit bedrag krijgt een tarief van 24,5% en alles erboven 31%.

bron: vastgoedmarkt.nl

Blijf op de hoogte

Zorg ervoor dat deze aanpassingen duidelijk zijn bij jou, je klanten en je netwerk. Neem contact op met SolidBriQ, ons team met experts staat voor je klaar. Wij werken samen met een selectief netwerk van professionele en gespecialiseerde financieel adviseurs door heel Nederland. Dit zorgt ervoor dat we samen altijd snel tot een oplossing kunnen komen. De markt beweegt en SolidBriQ beweegt uiteraard mee. Ook op de hoogte blijven? Zorg ervoor dat je onze LinkedIn pagina volgt!